http://img30.imageshack.us/img30/3598/120x600ads.jpg
http://img535.imageshack.us/img535/7039/300x250ads.jpg
http://img535.imageshack.us/img535/7039/300x250ads.jpg

dailyvideo

http://img535.imageshack.us/img535/7039/300x250ads.jpg

Fuzuli’nin Beng ü Bade Mesnevisi ve Bade Sembolü

"Beng ü Bâde Fuzulî’nin kaleme aldığı alegorik bir eserdir. 444 beyitten oluşan bu eserde modern zamanların metotları ile örtüşen anlatı tekniklerini gözlemlemekteyiz.

Bu eserde Türk Edebiyatının en büyük şairlerinden olan Fuzulî’nin aynı zamanda sembolik diline ve anlatı kurgusuna şahit olmaktayız. Şah İsmail’e sunulan bu eserle ilgili bazı tespit ve yorumlar yapılmıştır. Eserin Şah İsmail ile II. Bayezid ve adamlarını sembolize ettiği düşünceleri yanında, içki ve uyuşturucu bir takım nesnelerin kişileştirilmesi ile basit bir gülmece veya tasavvufî bir eser olduğu tezleri de ileri sürülmüştür. Bu çalışmada, Beng ü Bâde’de Fuzulî’nin anlatı kurgusu ve eserin kendisine sunulduğu Şah İsmail’i sembolize eden Bâde üzerinde durulmuştur."



...

"Liderlik özellikleri tam oturmamış olmakla birlikte bâde, kendisine olağanüstü bir inançla güvenmektedir. Gençliğin verdiği enerji ve toylukla, her şeyin kaba kuvvetle çözülebileceğine inanmaktadır. Bâdeyi bu inancında şiddetle destekleyen karakter Nebiz (=hurma şarabı) yanında; aklı, mantığı, uyumluluğu, ılımlılığı öğütleyen arak (=rakı) karakteri ileri sürülmektedir. Burada da bir denge amaçlanmıştır; ancak badenin düşüncelerinde şiddetin baskın çıktığı gözlenmektedir."

Ali YILDIRIM
Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ELAZIĞ

FUZULİ’NİN BENG Ü BADE MESNEVİSİ VE BADE SEMBOLÜ

PDF olarak indir

Posted by seyfi on 1:04 AM. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 comments for �Fuzuli’nin Beng ü Bade Mesnevisi ve Bade Sembolü�

Post a Comment

Recent Entries

Recent Comments

Photo Gallery

Rakılı Haber