http://img30.imageshack.us/img30/3598/120x600ads.jpg
http://img535.imageshack.us/img535/7039/300x250ads.jpg
http://img535.imageshack.us/img535/7039/300x250ads.jpg

dailyvideo

http://img535.imageshack.us/img535/7039/300x250ads.jpg

İşten Çıkartılan Burgaz Rakı İşçileri Direnişte

Burgaz Rakı'nın Çorlu Evrensekiz Mevkiinde dokuz gündür direniş var. Kendilerine "ekonomik nedenlerin" gerekçe gösterildiğini söyleyen işçilere göre asıl sebep sendikalı olmaları. Sendika yöneticisi Şengün "Suç duyurusunda bulunduk" dedi.

Burgaz Rakı fabrikasında işten çıkartılan üç işçinin fabrika önünde sürdürdükleri direnişleri 9. gününde. İşverenin ekonomik nedenlerle işten çıkarttığı işçilere göre asıl sebep sendikaya üye olmaları.

Türkiye Tütün Müskirat ve Yardımcı İşçileri Sendikası (TEKGIDA-İŞ) üyesi olduktan sonra iş akdine son verilen likör cin operatörü Adnan Ata, laboratuarda laborant Yavuz Beki ve dolum bölümünün vardiya amiri Şani Gürler’e sendika temsilcileri de destek veriyor.

Çorlu Evrensekiz mevkiinde bulunan Burgaz Rakı fabrikasının önünde çadır kurarak direnişe başlayan işçilerden Beki “İşimizin başına dönene akdar direnişe devam edeceğiz” diyor.

"Asıl gerekçe sendikalı olmamız"


Beki bianet’e kendilerini direnişe götüren süreci anlattı:

“Temmuz ayında fabrikada sendikaya üye olmaya başladık. Yasal olarak gereken çoğunluğun üzerinde bir katılımla belgelerimizi doldurduk ve bakanlığa müracaatımızı yaptık. Bu başvurunun üzerinden 10 gün kadar geçmişti ki işveren fabrikadaki işçileri tek tek sorguya çekmeye ve kimlerin sendikaya üye olduğunu, nasıl olduklarını sormaya başladı. İlk başlarda çok konuşmak istemedik. Ancak baskıdan bunaldık ve açık açık sendikaya üye olduğumuzu söyledik.”

"İstifa edin baskısı sürüyor"


“Biz sendikaya üye olduğumuzu söyledikten sonra baskılar daha arttı” diyen Beki fabrikada “istifa edin” baskısı başladığını belirtiyor:

“İşveren ‘istifa edin’ demeye, sürekli bir gerginlik yaratmaya başladı. Bu baskılar sürerken geçtiğimiz Salı günü (12 Ağustos) üçümüzü ‘ekonomik nedenlerle’ işten çıkarttılar. Ancak bana göre bizim işten çıkartılmamız diğer sendika üyesi ve üye olmayan işçilere gözdağı amacı taşıyordu.”

"Haklıyız, kazanacağız"


Direnişteki işçilerden Beki diğer işçiler Ata ve Gürler’le birlikte işlerinin başına dönene akdar mücadele edeceklerini söylüyor. Ve direnişlerini sürdüren tüm işçilerle birlikte dayanışma içinde olduklarını belirtiyor.

“Herkes hakkını aramak için direnişe geçiyor, greve gidiyor. Liman, Yörsan ve E-Kart işçileri direnişte, Belediye işçileri greve gidiyorlar. Birbirimizle dayanışma içindeyiz ve haklı mücadelemizi kazanacağız.”

"İşveren sendikalı işçi sevmez, bunu sağır sultan bile biliyor"


TEKGIDA-İŞ İstanbul Bölge Başkan Yardımcısı Göksel Şengün “Tabii ki 'sendikaya üye oldun seni çıkartıyoruz' demiyorlar. Ama herkes biliyor ki işveren sendikalı işçi istemiyor.”

Direnişteki işçilerle çalışan işçilerin birbirlerini görmemesi için işçileri taşıyan servislerin eskisi gibi fabrika önünde değil, içinde durduğunu söyleyen Şengün “Buna rağmen iş giriş-çıkış saatlerinde işçiler direnişteki arkadaşlarına servis camlarından dayanışmalarını gösteriyorlar” diyor.

“Sendika hakkımızı gasp etmek isteyen işveren hakkında Türk Ceza Kanunun (TCK) 118. maddesine muhalefetten dolayı suç duyurusunda bulunduk" diyen Şengün işvereni sendika haklarına saygı göstermeye ve direnişteki işçilerin işlerinin başına dönmelerini sağlamasını talep ediyor.(BÇ/EZÖ)


BİA Haber Merkezi - çorlu



21 Ağustos 2008, Perşembe


Bawer ÇAKIR

http://bianet.org

Posted by seyfi on 4:41 AM. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 comments for �İşten Çıkartılan Burgaz Rakı İşçileri Direnişte�

Post a Comment

Recent Entries

Recent Comments

Photo Gallery

Rakılı Haber