http://img30.imageshack.us/img30/3598/120x600ads.jpg
http://img535.imageshack.us/img535/7039/300x250ads.jpg
http://img535.imageshack.us/img535/7039/300x250ads.jpg

dailyvideo

http://img535.imageshack.us/img535/7039/300x250ads.jpg

Mezarlıkta buzuki tabutta bir şişe rakı

İstanbul ve Yunanistan 'ın " Sirtaki Kralı " olarak tanınan 95 yaşındaki Vasil Vasilyadis , son yolculuğuna uğurlandı. Vasilyadis için Kurtuluş Rum Ortodoks Kilisesi'nde düzenlenen törene, Yunanistan'da yaşayan kız kardeşi de katıldı. Daha sonra Alex, Buzuki Fikret, Buzuki Orhan ve Buzuki Umut gibi sanatçılar, Vasilyadis'in vasiyetini yerine getirip Kurtuluş Mezarlığı'ndaki kabri başında en sevdiği şarkıyı çaldı. "Sirtaki Kralı"nın 50 yıllık arkadaşı Dimo Fotioğlu ise tabutun içine bir şişe rakı koydu.

SİRTAKİLİ KRALI VASİLYADİS'E "BUZİKİLİ" VEDA



Kendine özgü tarzıyla İstanbul sirtakisini yaratan Vasil Vasilyadis (95), vasiyeti gereği mezarı başında arkadaşları tarafından buzuki eşliğinde söylenen Frangosiriani parçasıyla son yolculuğuna uğurlandı. Damar tıkanıklığı nedeniyle hayatını kaybeden İstanbul ve Yunanistan'da "Sirtakinin Kralı" diye bilinen Vasil Vasilyadis'in cenazesi, Kurtuluş'ta bulunan Aya Dimitri Kilisesi'nde yapılan ayinin ardından Aya Lefter Kurtuluş Rum Ortadoks Mezarlığı'na defnedildi. Cenaze törenine, Vasil'in kızkardeşi Zoi Praçi, aile dostu Sevim Sert, "Sirtakici'nin Selamı" isimli belgeselin Yönetmeni Kemal Sevimli, Vasil'in yakın arkadaşları ve sevenleri katıldı.

"ÜNLÜ YUNAN ARMATÖR ONASİS'İ ETKİLEDİ"

"Sirtakici'nin Selamı" isimli belgeselde Vasil Vasilyadis'ın hayatını konu ettiğini söyleyen Belgesel Yönetmeni Kemal Sevimli, Vasil Vasilyadis ile ilgili bir çok film çektiğini söyleyerek,"Vasil filmde, hayata, anılarına, çok renkliliğe çok zarif bir selam çakıyordu. Bizde onu uğurlağımız bugünde onu selamla uğurluyoruz. Onun cenaze töreni gerçekten bir düğün gibi buzikiler ve müzik eşliğinde kendisini yolcu edeceğiz. Türkiye için çok hoş bir değerdi. Türkiye'yi çok seviyorum diyordu. Türkiye benim vatanımdır diyordu. İstanbul'dan ayrılmak istemiyordu. Kendisini sevgiyle saygıyla ve kendi selamıyla uğurluyorum. Vasil çok karizmatikti. Büyük adada denize girerken hergün aynı saatte akşam saat 18.00'de girerdi. Beklerlermiş gelsin de denize girsin izleyelim denilirmiş. Ünlü Yunan armatör Onasis'in önünde dans ederken çok etkilenmiş armatör, sirtaki budur demiş sen sirtakinin kralısın demiş. O gün bugündür 'Sitakinin kralı' olarak bilinir." diyerek konuştu.

KIZKARDEŞİ GÜÇLÜKLE AYAKTA DURDU

Vasil Vasilyadis'ın cenaze töreninde güçlükle ayakta duran kız kardeşi Zoi Praçi, ağabeyini yitirmekten duyduğu üzüntüyü dile getirerek, hayat dolu biri olduğunu dile getirdi. Vasilyadis'in yakın arkadaşı Yorgo Koskina ise arkadaşını kaybetmekten duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Vasilya'nın mutlu bir hayatı olduğunu söyledi.

VASİLYADİS'IN VASİYETİ BİR KADEH RAKI VE BUZUKİ

Vasil Vasilyadis'in aile dostu Sevim Sert, "Benim 35 yıllık aile dostumdu. Sürekli görüşürdüm. Eşimden ayrıldıktan sonra son nefesini verene kadar Vasil babanın yanında oldum. Sonuna kadar sana bakacağım kimseye muhtaç etmeyeceğim sözlerimi sordu? Sonuna kadar yanındayım dedim. En son beni yanına çağırdı. Bir şey mi söylemek istiyorsun dedim. Çok dedi. Ondan sonra da gözleri kaydı." diyerek Vasilya'nın son sözlerini söyleyemeden hayatını kaybetiğini dile getirdi. Vasil Vasilyadis'in hayat dolu biri olduğunu söyleyen Sevim Sert, Vasilyadis'in evde Sirtaki oynadığını dile getirdi. Vasilyadis'in vasiyetini de açıklayan Sevim Sert şöyle konuştu: "Vasilyadis mezarı başında 'buzuki' çalınmasını ve bir kadeh rakı içilmesini istedi. Dini olarak bir sakıncası yoksa mezarı başında da rakı içeceğim."

DOLU DOLU BİR HAYAT

Hayatının her gününü eğlence ve sirtakiyle geçiren Vasilyadis, Müzeyyen Senar, Zeki Müren gibi ünlü isimlerle arkadaşlık etmiş bir Türk Müziği tutkunuydu. Yunanistan'da bir gece kulübüne eğlenmeye gittiğinde yoğun istek üzerine sahneye çıkması ve "İstanbul Sirtakisi" ile ünlü Yunan armatör Onasis'i kendine hayran bırakması hala bir efsane gibi anlatılıyor. 15 gün öncesine kadar "Zorba" ve "Barba Yani"de "Gesibağları" ve "Kadifeden Kesesi" şarkılarını söylemeye devam etti.

KANSERİ YENDİ AMA DAMAR TIKANIKLIĞINA YENİLDİ

Vasilyadis'e geçen yıl lösemi teşhisi kondu, ancak morali bozulmasın diye kendisine söylenmedi. O da eğlenceli dünyasıyla hiç fark etmediği bu hastalığı yendi. Ancak, ölüm 1 yıl sonra Vasilyadis'i lösemiyle değil damar tıkanıklığı ile yakaladı. Geçen hafta rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Vasilyadis, cumartesi günü hayatını kaybetti.

Hakime TORUN- Hasan YILDIRIM- İSTANBUL- DHA

Posted by seyfi on 7:17 AM. Filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 comments for �Mezarlıkta buzuki tabutta bir şişe rakı�

Post a Comment

Recent Entries

Recent Comments

Photo Gallery

Rakılı Haber