Sakızlı rakı dersleri
Gençler bilmez, bu rakıların kapakları eskiden farklı idi. Gazoz kapağına benzerdi, fakat bıçak ile keserek açardık. Zevkli olmayan işlemden kurtulabilmek için çeşitli gizli kodlar dilden dile dolaşırdı. Şişenin altındaki seri numaranın son rakamı 3 ise rakı iyidir, sondan ikinci rakam 2 ise kapak kolay açılır. Biz alışmıştık, kendimize göre zevkler ediniyorduk.
Dolu bir rakı şişesine bir şeyler tıkıştırmayı, babamızdan kalan rakıyı renklendirmeyi deniyorduk. Dostum Cengiz ONURAL ‘dan öğrendiğim sakızlı rakı sanatı vardır. Kendisinden öğrendiğim orijinal tarifide aşağıda veriyorum.Sakızlı rakı tarifi
- Bir büyük rakı alınır, açılır.
- Gerçek sakızda bir tırnaklık blok yeterli. şişenin içine konur.
- şişe ışık almayan bir ortamda (mutfak tezgahının altı) kırk gün saklanır.
- Sakızın kalitesi çok önemli. Ben Brezilya kurukahvecisinden alıyordum.
- Bu sürenin sonunda rakının rengi değişmeden, sakız erimiş olmalı.
- http://ozgurozkok.wordpress.com
Şimdiki rakı kapaklarını bilyeli kapak olarak tanıdık.
En büyük darbeyi bilyeli kapak ile yemiştim. Mey gerçekten örnek bir davranış ile tüm şişeleri toplarken, ben büfelerden eski şişede rakı bulmaya çalışıyordum. Dostum Cengiz ONURAL’dan öğrendiğim sakızlı rakı sanatını yürütemeyince Tekirdağ rakısı ve yeni markaların denemelerini yaptım.
İzmir Sakızlı Rakı
Şimdi İzmir Sakızlı adında yeni bir marka var. Kesinlikle denenmesi gereken yumuşak içimli ve farklı bir tad bulunmuş. Atıştırmalık olarak buzlu badem veya beyaz leblebi öneriyorum. Tek eleştirim, sakız tadının beklediğimden az olmasıdır.
Bahsi geçen rakı toplama kampanyası ile ilgili bülteni buradan okuyabilirsiniz. Rakı kapaklarını sadece biz değil, herkes açabiliyordu. Dünyada benzeri var mı ? bilmiyorum. Bizim alışkın olmadığımız ölçüde tüketici dostu hareket ve markaya yapılan yatırım idi.
Kendi sakızlı rakısı’nı yapmak isteyenler içinde çağdaş bir tarifSakızlı Rakı
Malzemeler
35 ‘lik küçük Rakı
3 – 4 Adet sakız tanesi
Hazırlanışı
Tüm rakı’yı bir karafakiye alın, içine sakız tanelerini atın. Karafakinin ağzını kapatın. Birkaç gün bekletin. Arasıra karıştırarak sakızın erimesini sağlayın.
İçimi
Rakı bardağında sulandırarak, buz ilavesi ile için.
Afiyet olsun
http://ozgurozkok.wordpress.com
Posted by seyfi
on 4:06 AM.
Filed under
Rakı Hakkında,
sakızlı,
tarif
.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0