Efe Rakı'nın sofrasına 'Sarı Zeybek' de geliyor
İzmirli işadamları 'Efe Rakı'yı ürettiler. Böylece, 1926 yılından bu yana 'devlet tadı'nda rakıdan sonra ilk kez 'özel sektör tadında' rakı üretilmiş oldu. Efe Rakı'yı üreten Elda AŞ yakında 'Çilingir' ve 'Sarı Zeybek' rakılarını da piyasaya sürmeye hazırlanıyor
DENİZ SİPAHİ
90'lı yıllarda Özal ile başlayıp, Demirel hükümetiyle devam eden ve Çiller'in başbakanlığında hız kazanan enerji ihalelerine girmek için İzmirli işadamları Elda Enerji'yi kurdular. Ama aradan 10 yıl geçmesine karşın elleri boş kalınca, Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 400'ü aşan ortağını toplayarak kafasındaki fikri açıkladı:
"Gelin Ege Bölgesi'ne, Türkiye'ye yeni bir yatırım kazandıralım. Bir ilki gerçekleştirelim. Türk insanın damak tadına uygun alternatif rakı yapalım..."
Salonda derin bir sessizlik yaşandı, herkes birbirine bakıyordu. Önce İzmir'in ardından tüm bölgenin elektrik dağıtım ihalesine girmek için kurulan şirket yol ayrımına gelmişti. Bazı ortaklar itiraz etti, "Stratejimizden uzaklaşmayalım. Bu ihalelerin sonucu kısa sürede alınacak, bekleyelim" dediler.
Çoğunluk Demirtaş'ın teklifini ilginç buldu ve konunun araştırılması için yönetim kuruluna yetki verildi. Demirtaş, bu fikri yakın çevresiyle zaten paylaşmış, gerekli hazırlıklar da yapılmıştı. Araştırmalar genişletildi, raporlar ortaklara sunuldu. En fazla sorulan soru şuydu: "Tekel'in tekel olduğu bir pazarda bu iş nasıl olacaktı?"
Demirtaş, mikrofonu aldı ve başladı konuşmaya... "Yasa değişiyor... Gelin Türkiye'de rakı üretimi yapan ilk özel sektör şirketi olalım..." Rakamlar, grafikler, anlatılanlar, senaryolar herkesin hoşuna gitmişti; geriye düğmeye basmak kaldı.
Üretim süreciyle birlikte 'isim' arayışı da başladı. Ortaklara danışıldı, öneriler alındı; sonuçta halkın belirlemesi istendi. 7 farklı isim ve 7 farklı rakı şişe önerisi üçe düşürülerek 491 ortaklı şirketin Genel Kurulu'na götürüldü. İsmi Efe, şişe ve etiketin de İngiliz içkilerine benzer olmasına karar verildi.
Rakıyı kararında içmek isteyenler için hazırlanan 20'lik şişelerin yanı sıra 35'lik, 70'lik ve 100'lük olarak satışa sunulacak olan Efe 15 gün içinde tüm Türkiye çapındaki bakkallarda, marketlerde, otel ve restoranlarda tüketiciyle buluşacak.
Atatürk için 'Sarı Zeybek'
İlk etapta piyasada yarım milyon litre Efe satışa sunulacak. Yıl sonuna kadar da 'Çilingir' isimli halk tipi rakı ve Atatürk'e atıfla 'Sarı Zeybek' isimli üst kalitede rakı piyasada olacak. Aslında 'Zeybek', Tekel'den önce Ege'de üretilen ve Atarük'ün de severek içtiği bilinen bir markaymış. Rakıdan sonra ise; deneme üretimleri tamamlanan Dobra isimli votka ile henüz formülasyonu ve ismi netleşmeyen cin üretimi olacak.
Ekrem Demirtaş, yaklaşık 1 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan pazardan aslan payını kapmak için büyük bir mücadelenin yaşanacağını belirtiyor:
"Türkiye'de yıllık 75 milyon şişe rakı tüketiliyor. Biz farklı bir pazarlama stratejisi benimsedik. Pazarı büyüteceğiz, tüketiciye çok farklı alternatifler sunacağız. Tarçınlı, karanfilli, anasonsuz ve ballı rakı üretmek istiyoruz. Hemen her bakkal, market, otel ve restorana Efe rakısını ulaştıracağız. Geniş bir adres portföyü oluşturduk; sadece Ege Bölgesi'nde 24 bin 117 noktadan satış yapılacak. Üretim kapasitemizi 15 milyon litreye göre revize ettik. Güvenlik için rakımızın kapağını dünyanın en büyük kapak üreticisi Guala'ya sipariş ettik. Dünyada Türk rakısı bilinmiyor. Hedefimiz, şarabını içtiğimiz Fransız'dan, tekilasını içtiğimiz Meksikalı'ya kadar Türk rakısını satmak..."
Demirtaş, üç ayrı kalitede ve üç ayrı isimle sunulacak olan rakının yanı sıra votka ve cin üretimine de en geç kasım ayında başlayacaklarını söylüyor. Votkanın ismi Dobra olacak; Dobra'yı cin, cini şarap izleyecek. İzmir'in, Ege Bölgesi'nin elektrik dağıtım ihalesini almak için kurulan Elda, şimdi rakı üretiyor. Ortaklar, 50 milyon doları aşan yatırımdan memnun; Efe'nin başarısından çok eminler...
Efe'yi Özlü Hanım yaptı
İlk özel sektör rakısını Ege'ye özgü 'Efe' ismiyle piyasaya çıkaracak olan Elda'nın yıl sonuna kadar 25.4 trilyon lira ciro yapması bekleniyor. İyi de ilk özel sektör rakısının üretiminin tepesinde kim var ? Erkek içkisi bir hanımdan, Özlü Urkan'ın elinden çıkacak. Özlü Urkan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin Gıda Teknolojisi Bölümü'nden 1967'de mezun olmuş. Tahsilini Koç bursu alarak yapmış. Tekel'in İzmir içki fabrikasında 33 yıl çalışmış ve bu yıl başında fabrika müdürlüğünden emekliye ayrılmış. Özlü Urkan çok iddialı...
"Bu rakıyı herkes sevecek, içen vazgeçemeyecek..." diyor.