http://img30.imageshack.us/img30/3598/120x600ads.jpg
http://img535.imageshack.us/img535/7039/300x250ads.jpg
http://img535.imageshack.us/img535/7039/300x250ads.jpg

dailyvideo

http://img535.imageshack.us/img535/7039/300x250ads.jpg

'Sektörü rakının mezesi, şarabın fiyatı daraltıyor'

Türkiye Şarap Üreticileri Derneği ve Sevilen Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güner, şarap sektörünü restoran politikalarının daralttığını söyledi. Güner, restoranların, ‘rakının mezesinden, şarabın kendisinden kazanma’ anlayışının şarap sektörünü küçülttüğünü belirtti. Üzüm ve şarapçılığın katma değerinin çok yüksek olduğunu, bu konunun devlet politikası olarak ele alınması halinde ülkeye çok ciddi getirilerin olacağını vurgulayan Güner, “Üzümün, şarapçılığın kaynağı Anadolu, ama o zamanki şarapçılık şu anda Türkiye’de yok” dedi. Güner, Sevilen Şaraplarının babası İsa Güner tarafından 1942 yılında İzmir’de kurulduğunu, bu tarihten itibaren şarap sektörünün köklü bir firması olarak hizmet verdiklerini anlattı. Güner, Denizli’nin Güney ilçesinde 1200, İzmir’in Menderes ilçesinde ise 450 dekarda üzüm yetiştirdiklerini söyledi. Çanakkale, Tekirdağ ve İzmir’de fabrikalarının bulunduğunu ifade eden Güner, 8 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olduklarını anlattı.
Güner’in verdiği bilgiye göre Sevilen, yurtdışında Hollanda, Belçika, Almanya, Finlandiya’ya şarap ihracatı yapıyor. Marka 10’a yakın değişik isimde şarap üretimi gerçekleştiriyor.

‘Sofra şarabı olmayalım’
Dünyada şarap satışında ciddi rekabetin olduğunu, Şili ve Güney Afrika şaraplarının çok ucuza satıldığını dile getiren Güner şöyle devam etti: “Dünya şarapları arasında ancak kalitemizi yükselterek daha çok sofra şarapları tipinde değil de kaliteli şaraplarla, pazarda yer edinebiliriz. Biz de o yönde çalışma yapıyoruz. Sektörün desteklenmesi Türk şarapların dünya platformuna taşır. Tarım Bakanlığı ile şarap sektöründeki firmaların birlikte hareket etmesi lazım.” (aa)

Rakının iki katı
Türkiye’de kişi başına düşen şarap miktarının bir litreyi bulmadığını dile getiren Güner, şöyle konuştu: ”Türkiye’de şarap üretimi 30-35 milyon litre arasında. Son senelerde büyükşehirlerde şarap evlere girmeye başladı. Marketlere satış yapıyoruz. O bakımdan biraz daha sevinçliyiz. Bir üzüntümüz de şarapların restoranlarda ve otellerde çok pahalıya satılması. Bir şişe rakı 40-50 liraya satılırken şarap 60-70-100 liraya kadar satılıyor. Niye böyle yaptıklarını sorduğumuzda, ‘Rakının mezesinden, şarabın kendisinden kazanıyoruz’ diye savunmaya geçiyor restoran sahipleri. Bu da sektörü daraltıyor.”

Posted by seyfi on 2:01 PM. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 comments for �'Sektörü rakının mezesi, şarabın fiyatı daraltıyor'�

Post a Comment

Recent Entries

Recent Comments

Photo Gallery

Rakılı Haber